Bouwbesluit voor leken

2014 wordt een jaar met een grote uitdaging. Wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, gaat nu gebeuren. In opdracht van BZK ga ik samen met Arcadis en VACpunt Wonen een publicatie maken, waarin we het Bouwbesluit gaan uitleggen aan ‘niet-Bouwbesluit-professionals’, dat wil zeggen aan woningeigenaren, aan particuliere bouwers, aan particuliere opdrachtgevers, en aan kleine aannemers. Een bekende Bouwbesluit-goeroe keek mij bedenkelijk aan, toen ik het hem vertelde.  “Ja, en het is niet alleen bedoeld voor mensen die een nieuw huis gaan bouwen, maar ook voor mensen die willen verbouwen en voor mensen die willen weten of het huis waarin ze wonen aan de regels voldoet.” De goeroe keek nog bedenkelijker, maar wenste me oprecht  veel succes.

“Alles is uit te leggen”, heb ik altijd gezegd. “En als je het niet kan uitleggen, moet je het weggooien.” Maar het Bouwbesluit weggooien, gaat niet gebeuren, dus gaan we het uitleggen. Als professor Robbert Dijkgraaf de relativiteitstheorie kan uitleggen voor een groot televisiepubliek, dan kunnen wij het Bouwbesluit toch wel uitleggen aan leken?! Net zoals de professor in een treintje ging zitten en heen en weer reed, gaan we duidelijk voorbeelden gebruiken.

Maar hoever ga je in de uitleg? Wat vertel je wel en wat niet? Het betekent dat we het ‘rechtens verkregen niveau’  moeten uitleggen. We moeten uitleggen dat er een groot verschil is tussen een zolder waar je verblijft en een zolder waar je wel bent maar niet verblijft; dat je in een volledig gerenoveerde woning nog steeds de buurman kan horen; dat je voldoende daglicht in een woonkamer kan krijgen door met een krijtje ergens een streep te trekken.

Jazeker, een grote uitdaging en een leuke klus. Ik ga toch nog maar eens op ‘uitzending gemist’ kijken hoe de professor dat deed.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>